Veelgestelde vragen over Detectivedinner

Mijn groep voor het moorddiner is kleiner dan 8 personen

Het moorddiner van Detectivedinner is er in 4 versies: een 8-persoonsversie, een 9-persoonsversie, een 11-persoonsversie en een 13-persoonsversie. Indien nodig speelt de spelleider een rol. Er zijn dus minimaal 8 deelnemers nodig om het spel te spelen. Het is dan ook niet mogelijk om met groepen kleiner dan 8 personen te komen. De enige uitzondering hierop is een groep van 7 personen. In dat geval kan de spelleider de 8e rol spelen. Echter, je dient dan wel voor 8 personen het arrangement te betalen! Heb je reeds gereserveerd en komt je groep door omstandigheden onder de 8 personen? Neem dan contact met ons op om te zoeken naar een oplossing. 

Mijn groep voor het moorddiner is groter dan 13 personen

Het maximaal aantal spelers voor onze moorddiners is 13. Er zijn  simpelweg niet meer rollen beschikbaar. Wel is het mogelijk om meerdere  spellen tegelijkertijd te spelen. Uw groep wordt dan opgesplitst in  meerdere groepjes. Mocht uw groep 14, 15 of maximaal 16 personen zijn, dan is in  overleg een oplossing te verzinnen waarbij u toch als één groep het  spel speelt.

Dat acteren is niks voor mij...

Wie het leuk vindt om te acteren kan zich tijdens Detectivedinner  helemaal uitleven. Maar dat wil niet zeggen dat mensen zonder  acteerbloed het niet gezellig kunnen hebben. De moordenaar moet gevonden  worden en daarvoor moet veel speurwerk worden verricht. Het stellen van  de juiste vragen en het geven van de juiste antwoorden om te voorkomen  dat je verdacht wordt is veel belangrijker dan het acteerwerk. De  ervaring leert trouwens wel dat velen snel gegrepen worden door het spel  en meer acteerwerk laten zien dan ze van tevoren ooit hadden gedacht.

Is het niet allemaal erg moeilijk?

Nee hoor, dat valt best mee. Het moorddiner wordt de hele avond  begeleid door een ervaren spelleider die ook mee dineert en indien nodig  één van de rollen op zich neemt. De spelleider kent het hele verhaal  nagenoeg uit zijn hoofd en hij of zij zorgt er dan ook voor dat het spel  goed verloopt. De spelleider voorziet iedereen iedere ronde van nieuwe  informatie (op kaartjes) waardoor iedereen weet wat hij of zij in de  betreffende ronde kan verwachten.

Ik wil een moordspel boeken voor een groep als verrassing

Dat kan leuk zijn, maar hangt wel af van de groep. U neemt een  klein risico. Detectivedinner kent geen toeschouwers, iedereen heeft een  rol en zal dus actief moeten participeren in het spel. U moet dus goed  inschatten of iedereen in de groep het idee van een moorddiner leuk zal vinden.

Ik wil het moorddiner spelen met een groep mensen die elkaar niet kennen

U neemt hiermee een risico. Het leukste element van het  moorddiner is dat mensen zich helemaal inleven in het spel en zich  durven te geven. Er zijn maar weinig mensen die dat durven in een groep  vol onbekenden.

Hoe lang duurt het moordspel?

De lengte van het spel is afhankelijk van de groep. Bij 9  spelers duurt het spel ongeveer 2,5 uur en bij 13 spelers circa 3 uur.  Dit is slechts een indicatie, de ene groep heeft meer te bespreken dan  de andere groep. Op verzoek kan de spelleider de lengte van het moorddiner  enigszins sturen.

Doen er acteurs mee aan het moordspel?

Nee, bij Detectivedinner doen er geen acteurs mee. Dergelijke  moorddiners bestaan ook, maar die brengen zeer hoge kosten met zich mee. Daarbij is deze spelopzet voor de deelnemers redelijk passief. Bij  Detectivedinner bent u zelf acteur en maakt u het moordspel veel intenser mee.

Moeten we veel lopen tijdens het moorddiner?

Nee, het moorddiner vindt plaats aan tafel. U geniet van een  heerlijk diner en ondertussen probeert u de moordenaar te vinden door te  luisteren naar de verdachten en het stellen van de goede vragen.

Kan ik op rekening betalen?

Het is in principe de bedoeling dat alle kosten op de avond zelf  worden afgerekend met het restaurant. Standaard is op rekening betalen  niet mogelijk. In overleg zijn sommige restaurants bereid betalen 'op  rekening' te accepteren. Neem hiervoor contact op met het betreffende  restaurant. Meer informatie over de betalingsmogelijkheden vindt u ook in de bevestiging van uw Detectivedinner.

Kan de drank afgekocht worden?

Het afkopen van drank houdt in dat u een vast bedrag per persoon  betaalt en dat er dan 'ongelimiteerd' gedronken mag worden (vaak een  beperkt assortiment). Enkele restaurants bieden deze optie bij het moordspel van Detectivedinner.  Kijk bij de  infopagina van het betreffende restaurant voor meer informatie.

Is een moorddiner van Detectivedinner ook mogelijk op andere locaties?

Detectivedinner op locatie is mogelijk. U dient dan zelf voor de catering te zorgen. U betaalt een vast bedrag per persoon voor het spel en daarnaast zijn wij genoodzaakt reis- en voorbereidingskosten te rekenen. Kijk voor meer informatie op de pagina Detectivedinner op eigen locatie.

Het is niet mogelijk een moordspel van Detectivedinner bij u thuis te spelen. 

Kan ik jullie ook telefonisch bereiken?

Wij zijn telefonisch bereikbaar op nummer 035-7123234. Mochten wij niet aanwezig zijn, spreek dan een boodschap in, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ook het contactformulier op deze website invullen.  Indien u dit formulier invult  worden wij direct ingelicht. De kans is  dus groot dat wij binnen de  kortste keren contact met u opnemen.

Ik wil graag weten of een bepaald restaurant op een bepaalde datum beschikbaar is

Wij kunnen dit helaas niet op voorhand voor u navragen. Pas na  een daadwerkelijke reservering kunnen wij (via een geautomatiseerd  systeem) kijken of het door u gekozen restaurant op de gewenste datum  ruimte heeft en of er één of meerdere spelleiders beschikbaar zijn. U  doet er in zo'n geval dan ook verstandig om aan om een Detectivedinner  te reserveren via deze website. Wij laten u dan zo snel mogelijk weten  of uw reservering akkoord is. Mocht het voorkomen dat het restaurant  geen ruimte heeft of dat er geen spelleider beschikbaar is, dan nemen  wij contact met u op en gaan vrijblijvend met u op zoek naar een andere  geschikte datum of locatie voor een leuk moorddiner.

Kan ik een folder aanvragen over Detectivedinner?

 Een digitale folder (Nederlandstalig - PDF) kunt u hier downloaden.
Een digitale folder (Engelstalig - PDF) kunt u hier downloaden.

De Nederlandse folder hebben wij ook gedrukt beschikbaar. Wij sturen u deze graag toe met een persoonlijke offerte.

Is het ook mogelijk om van tevoren de rollen te weten, zodat we verkleed kunnen komen?

Indien gewenst is het mogelijk van tevoren al een overzicht van  de rollen tijdens het moorddiner te krijgen, zodat u deze zelf kunt verdelen. Het grote  voordeel hiervan is dat iedereen verkleed naar het moordspel kunt komen. Wel dient u zich  te realiseren dat de verdeling van de rollen normaliter aan het begin  van de avond wordt gedaan door de spelleider. Die weet als geen ander wat iedere rol  inhoudt en kan dus op basis van intuïtie de juiste persoon voor de  juiste rol vinden. Dat is dus niet mogelijk indien de rollen door uzelf worden verdeeld. Wij kunnen dan ook geen enkele garantie geven dat de juiste personen de  juiste rol toebedeeld krijgen. Verder dient u wijzigingen in het aantal spelers  (bijvoorbeeld door ziekte) direct aan ons door te geven. Wij kunnen dan  aangeven wat er dient te wijzigen in de rolverdeling (want voor het zelfde geld is de moordenaar ziek en  dat kan natuurlijk niet :-)

Vanaf welke leeftijd is Detectivedinner te spelen?

Wij adviseren een moorddiner van Detectivedinner te spelen met personen vanaf  ongeveer 13, 14 jaar (middelbare-school-leeftijd). Voor jongere kinderen  achten wij de inhoud van ons moordspel niet geschikt.

Ik wil een moorddiner reserveren, maar weet nog niet het precieze aantal spelers

Wij raden u aan een moorddiner te reserveren en een zo goed mogelijke schatting te maken van het aantal personen. Geef bij opmerkingen aan wat u verwacht aan minimum en maximum aantal spelers, dan kunnen wij hier op anticiperen. Volgens onze annuleringsvoorwaarden heeft u tot een week van tevoren de mogelijkheid om zonder kosten het aantal spelers te verminderen. Meer is mogelijk in overleg, omdat het kan zijn dat er dan een extra spelleider nodig is en die is wellicht niet beschikbaar.

Is er ook een Detectivedinner in het Engels beschikbaar?

 Ons spel "Moord op de Orient Express" is ook in het Engels beschikbaar. Wilt u deze versie spelen, selecteer dan in het reserveringsformulier Moord op de Orient Express - ENGELS.

Hoe verloopt een avond ongeveer?

De aanvangstijd van een Detectivedinner is in principe 18:45 uur (in overleg te wijzigen). U neemt een drankje en wordt welkom geheten door de spelleider. Deze legt uit wat er gaat gebeuren en daarna worden de rollen verdeeld; de spelleider kijkt wie er het beste past bij de beschikbare rollen. Als iedereen een rol heeft gaan we aan tafel. Er is een vaste tafelindeling op basis van de rollen. De spelleider legt vervolgens de spelregels uit en het spel gaat van start. Tijdens het spel zijn er zeven rondes. De 1e ronde is een kennismakingsronde, de 2e ronde gaat over de alibi's (er is dan inmiddels een virtuele moord gepleegd), ronde 3 tot en met 6 zijn algemene rondes. In deze rondes komen allerlei geheimen op tafel. Op een gegeven moment lijkt her wel alsof iedereen een reden had om de persoon in kwestie te vermoorden. Uiteindelijk komen we uit bij ronde 7, waarbij iedere speler moet kiezen wij hij of zij denkt dat de moord gepleegd heeft. Daarna krijgt iedereen kort de gelegenheid zijn of haar keuze toe te lichten. Daarna volgt de ontknoping: de spelleider neemt alle verdachten door en aan de hand van zaken als motief en gelegenheid worden steeds meer mensen vrijgepleit. Uiteindelijk blijft de moordenaar over. De duur van het spel is een beetje afhankelijk van de groep, maar grofweg duurt het bij een groep van dertien spelers ongeveer drie tot drie en half uur, inclusief diner. Bij kleinere groepen duurt het spel iets korter.

Is jullie spel 'Moord op de Orient Express' gebaseerd op het boek van Agatha Christie?

Ja en nee. De titel zeer zeker en ook de locatie waar het spel zich afspeelt. Maar daar houdt de vergelijking al op. De personages en het verhaal zijn niet afgeleid van het boek van Agatha Christie. Sterker nog, de makers van Detectivedinner zijn zo druk dat ze het boek zelfs nog niet gelezen hebben. En de film ook niet gekeken. Dus denk niet dat dit spel makkelijker is als je wel het boek of de film tot je hebt genomen ;-)

Ik wil zelf een tafelindeling maken. Kan dat?

Dit is eigenlijk niet mogelijk. Dit komt omdat onze spelleiders de rollen verdelen, dit doen zij op basis van een inschatting van de persoonlijkheden in combinatie met de inhoud van een bepaalde rol. Iedereen krijgt dus een rol die zo goed mogelijk bij hem of haar past. Dat komt het spel ten goede. Wie waar gaat zitten aan tafel wordt bepaald door naamkaartjes op tafel. Sommige mensen moeten in hun rol namelijk juist dicht bij elkaar zitten of juist zo ver mogelijk van elkaar vandaan. Het is dus het beste om de verdeling van de rollen en de plaats aan tafel aan de spelleider over te laten. Dan weet u zeker dat er sprake zal zijn van een natuurlijke verdeling zonder aanzien des persoons. En u kunt nooit het verwijt krijgen een verkeerde indeling te hebben gemaakt ;-)

Ik wil later beginnen. Is dat mogelijk?

Op zich is het geen probleem om iets later te beginnen. Standaard wordt uw groep om 18:45 uur verwacht en start het spel om 19:00 uur. Geef het aan tijdens het reserveren bij Opmerkingen als u deze tijd wilt verlaten. Tot een uur later is meestal geen probleem, daarna wordt het lastig omdat de keuken van het restaurant op een gegeven moment dicht gaat.

Ik wil eerder beginnen. Is dat mogelijk?

Dit is op voorhand niet te zeggen, dit hangt namelijk van de beschikbaarheid van de spelleider. De meeste van onze spelleiders zijn overdag druk met werk of studie. Iets eerder beginnen is meestal niet zo'n probleem, maar zekerheid hierover kunnen wij pas geven na reservering. Standaard wordt uw groep om 18:45 uur verwacht en start het spel om 19:00 uur. Geef het aan tijdens het reserveren bij Opmerkingen als u deze tijd wilt vervroegen. Wij laten u dan zo snel mogelijk weten of dit gaat lukken.

 Meer informatie over dit moordspel? Mail ons of bel 035 - 7123234